Τα τρία γουρουνάκια – κουμπαράδες είναι ένα δωράκι γεμάτο συνειρμούς, παιγνιδιάρικο και χρήσιμο ταυτόχρονα. Με αναφορές στο γνωστό παραμύθι ενηλικίωσης «Τα τρία γουρουνάκια» και το κλασικό σχήμα κουμπαρά γουρουνάκι, δημιουργήθηκε ένα σετ από κουμπαράδες, που μπορούν να συντροφεύσουν ένα παιδάκι σε όλη του τη ζωή. Άλλοτε ως διακοσμητικά, μοναδικά vintage αντικείμενα, άλλοτε ως φανταστικοί χαρακτήρες ενός παραμυθιού, άλλοτε ως παιχνίδι και άλλοτε όχι μόνο ως μέσο αποταμίευσης, αλλά και ως εκπαιδευτικό εργαλείο.
Με την κατάλληλη καθοδήγηση το παιδί μπορεί από νωρίς να μάθει να ξεχωρίζει τις πραγματικές ανάγκες από τις επιθυμίες και να κατανοήσει πως λειτούργει η στοχοθέτηση, ο ορισμός προτεραιοτήτων και ο οικονομικός προγραμματισμός. Όλα αυτά μέσα από το παιχνίδι και σε βάθος χρόνου, για να γίνουν βίωμα και όχι να επιβληθούν μέσα από κάποιου είδους κήρυγμα, που άπλα μεγαλώνει την λίστα των «πρέπει» του παιδιού.
Πως λειτουργεί; Αποτελείται από τρεις όμοιους κουμπαράδες, με διακριτή συμβολική αποτύπωση, για τρεις διαφορετικές οπτικές αντιμετώπισης του χρήματος. Επιλέξαμε να χρησιμοποιήσουμε και να μεταποιήσουμε τους κλασικούς «Κουμπαράδες Τ.Τ.», διαχρονικά σύμβολα της αποταμίευσης, με ξεχωριστό design. Πάνω σ’ αυτούς ζωγραφίστηκαν: στάχυα για το πρώτο γουρουνάκι που έκτισε αχυρόσπιτο, ξύλα για αυτό που έχτισε ξυλόσπιτο και τούβλα για το τρίτο που έχτισε ένα στέρεο και ασφαλές σπίτι από τούβλα.
Ο ανοιχτοχέρης κουμπαράς (γουρουνάκι – άχυρο) είναι καταδικασμένος να ανοιγοκλείνει κάθε τρεις και λίγο και να ξοδεύει συχνά όλες τις οικονομίες του σε «θέλω της στιγμής». Ο υποψιασμένος κουμπαράς (γουρουνάκι- ξύλα) μαζεύει τα λεφτά που προορίζονται για έναν συγκεκριμένο σκοπό στο κοντινό μέλλον, γνωρίζει πόσα λεφτά έχει στην κοιλίτσα του και ανοίγει όταν τα χρήματα είναι ικανά να εκπληρώσουν τον σκοπό για τον οποίο μαζεύτηκαν. Ο τρίτος κουμπαράς (γουρουνάκι–τούβλα), ο πιο συνετός από όλους μαζεύει λεφτά για έναν μακροπρόθεσμο στόχο, δέχεται μόνο χαρτονομίσματα, κατά προτίμηση μεγάλης χρηματικής αξίας και ανοίγει μόνο όταν σκάσει, δηλαδή αν δεν χωράει άλλα χρήματα!
Παίχnιδι και συζήτηση, λοιπόν, από νωρίς με τα παιδιά με για τα χρήματα, για το πώς κερδίζονται, για το πώς ξοδεύονται, για το πώς μπαίνουν στην άκρη, αλλά και για το πώς προσφέρονται γενναιόδωρα.