Το δέντρο ( τοιχογραφία ) και η κούκλα των συναισθημάτων

Η Ιωάννα Μπλέκα, που είναι ψυχολόγος & ψυχοθεραπεύτρια ετοίμασε πρόσφατα τον νέο της επαγγελματικό χώρο. Με μετεκπαίδευση στη Συστημική – Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία δουλεύει με παιδιά, εφήβους και τις οικογένειές τους.  Με ιδιαίτερη αγάπη και εξαιρετικά επίμονη εργασία, προετοίμασε το δωμάτιο όπου θα δέχεται τα παιδιά. Έτσι μας αναθέσε την φιλοτέχνιση τοιχογραφίας για τον χώρο αυτό, κατά την δημιουργία της οποίας είχαμε την ευκαιρία να ζήσουμε από κοντά την αγάπη της Ιωάννας  για τον χώρο, που αντικατοπτρίζει την αγάπη για την δουλειά της. Οι γνώσεις της στα ζητήματα της επιστήμης της, αντανακλώνται ακόμη και στην παραμικρή λεπτομέρειες δημιουργίας του επαγγελματικού της χώρου.

stheta tree of feelings wall art  stheta-wall-project  stheta-wall-art  stheta-wall-of-feelings-detail stheta-wall-art-details

Κατά την διάρκεια παραμονής μας στον χώρο μέχρι να ολοκληρωθεί η τοιχογραφία του δέντρου των συναισθημάτων, που σκοπό είχε το δωμάτιο να είναι ζεστό, φιλόξενο και να αποπνέει εμπιστοσύνη, αισιόδοξο κλίμα και ασφάλεια προέκυψε και η ιδέα της δημιουργίας της κούκλας των συναισθημάτων, ένα εργαλείο στα χέρια της Ιωάννας, χρήσιμο για τις συναντήσεις της με τα παιδιά.

Θελήσαμε η τοιχογραφία του δέντρου των συναισθημάτων, να μπορεί να χρησιμοποιηθεί  σαν εργαλείο από την Ιωάννα, έτσι τα στοιχεία που αποτελούν το δέντρο είναι μελετημένα ώστε το παιδί να μπορεί να παίξει και να εκφραστεί κοιτώντας τα, μετρώντας τα, ψάχνοντας στοιχεία σε αυτό, κρεμώντας ζωγραφιές στα κλαδιά του, μιλώντας στο πουλάκι ή παρατηρώντας την φωλιά του ότι άλλο μπορεί να γεννήσει η φαντασία και ο ξεχωριστός εσωτερικός κόσμος του κάθε παιδιού.

Με την ίδια λογική δημιουργήσαμε την πολυχρηστική κούκλα των συναισθημάτων. Με μεράκι εφαρμόσαμε το πατρόν πάνω στο ξύλο, κόψαμε με το πριόνι το γενικό περίγραμμα του σώματος και ζωγραφίσαμε συμβολικά ένα αγοράκι στην μια όψη της και ένα κοριτσάκι στην άλλη πλευρά της. Οι πέντε κύκλοι που εφαρμόζονται με ξύλινη καβίλια στο σώμα στις δύο όψεις τους, έχουν ζωγραφισμένα προσωπάκια που εκφράζουν διαφορετικά συναισθήματα.
stheta-doll

Απολαύσαμε κάθε στάδιο δημιουργίας των έργων αυτών. Ήταν πρόκληση για μας και η σπουδαία χρήση τους και μας έκανε να θέλουμε να γίνουν όπως ακριβώς τα φαντάστηκε η Ιωάννα. Ο σχεδιασμός τους έγινε σε συνεχόμενη συνεργασία μαζί της ώστε να είμαστε σίγουρες πως θα ανταποκρίνονται στον ρόλο κατασκευής τους.

Γνωρίζουμε πως στον χώρο όπου βρίσκονται τα έργα μας , τοιχογραφία και κούκλα, θα αποδώσουν τα μέγιστα με την χρήση τους από μια επιστήμονα που σέβεται τον άνθρωπο και αγαπάει την δουλειά της με πάθος. Αυτοί είναι οι άνθρωποι που μας εμπνέουν!

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Scroll to Top