ΑΓΑΠΕΣ / Οι δράσεις και οι εκδηλώσεις της έκθεσης

Κατά την διάρκεια της έκθεσης μας, με τίτλο ΑΓΑΠΕΣ, που φιλοξενήθηκε στον δεύτερο όροφο του TABYA, με στόχο να επικοινωνήσει την ιδέα μας σε παλιούς και νέους φίλους, πραγματοποιήθηκαν διάφορες δράσεις, για να σας γνωρίσουμε από κοντά, να μιλήσουμε, να γελάσουμε, να παίξουμε, να μάθουμε. Επειδή η τέχνη είναι ωραίο να φέρνει κοντά τους ανθρώπους και που και που να τους κάνει παρέα όταν είναι μόνοι.

KARABAKI_STHETA_COLOURS2Το Σάββατο στις 4-2-2017 το πρωί, το κάλεσμα μας που απευθύνθηκε στους μικρούς μας φίλους  βρήκε KARABAKI_STHETA_PAINTINGS2μεγάλη ανταπόκριση. Φιλοξενήσαμε με περισσή αγάπη, μαζί με τις Πυγολαμπίδες στο κλουβί και το The Paper Boat,  τα παιδιά που ήρθαν μια βόλτα για να ζωγραφίσουμε μαζί τις αγαπημένες τους … βόλτες στην πόλη. Για τα παιδιά, κάθε βόλτα μπορεί να είναι ένα ολόκληρο ταξίδι. Έτσι λοιπόν ταξιδέψαμε μαζί τους, μέσα από τις ζωγραφιές τους. Στόχος μας η δημιουργία ενός χάρτινου καραβιού από τις ζωγραφιές των παιδιών, ενός καραβιού χάρτη στα αγαπημένα σημεία των παιδιών στην πόλη.

Έτσι, η βόλτα στην παραλία, το σκαρφάλωμα στα τείχη ή στο βουνό, ο λευκός πύργος αλλά και ο βυθός του Θερμαϊκού, το πάρκο των δεινοσαύρων, η έκθεση Biennale, βιβλιοθήκες, κινηματογραφικές αίθουσες και βάδισμα στα “μαγαζιά”, ξεδιπλώθηκαν μπροστά στα μάτια μας, με χρώματα, σχήματα και σχέδια που μόνο τα παιδιά μπορούν να κάνουν. Μαρκαδόροι και ξυλομπογιές  στα χέρια των παιδιών έγιναν οι διερμηνείς της φαντασίας και των αναμνήσεων τους. Όλες τους οι ζωγραφιές,  χρησιμοποιήθηκαν για να “ντύσουν” το μικρό μας καραβάκι και να το μετατρέψουν σε έναν σούπερ χάρτη με τις καλύτερες βόλτες στην πόλη, σύμφωνα με την γνώμη των μικρών μας καλλιτεχνών. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τα παιδιά που μας χάρισαν με γενναιοδωρία τα έργα τους. Κάθε εμπειρία που χαρίζει χαμόγελο και χαρά, είναι για μας το καλύτερο δώρο!

VIOMATIKO3Η επόμενη εκδήλωσή μας, το απόγευμα της ίδιας μέρας, ήταν το «Παίζοντας με την αγάπη»,  μια βιωματική άσκηση που στόχο είχε να πραγματευτεί, μέσα από την αγάπη, ζητήματα όπως: η διαφορετικότητα, η αποδοχή, η θετική σκέψη και ο εαυτός μας ως μονάδα και μVIOMATIKO1έρος του συνόλου. Τη συνάντηση συντόνισε η Αλεξάνδρα Γέροντα , Ψυχολόγος, Msc, Συστημική ψυχοθεραπεύτρια. Ήταν πολύ ζεστή και ευχάριστη η ατμόσφαιρα αυτή που δημιουργήθηκε από τους συμμετέχοντες στην δράση. Τα χαμόγελα όλων που γέμισαν τον χώρο, συνόδεψαν τους προβληματισμούς γύρω από την αγάπη.

Σκόρπιες σκέψεις για την αγάπη, που γράφτηκαν με αυτόματη γραφή, αναζητώντας την ελεύθερη και αδιαμεσολάβητη έκφραση της, τις μοιραστήκαμε ανώνυμα για να τροφοδοτήσουμε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και ουσιαστική συζήτηση που εμπεριείχε πολλές διαφορετικές όψεις τις αγάπης: όμορφες και ξεσηκωτικές αλλά και δύσκολες ή τρομαχτικές.  Ευχαριστούμε την Αλεξάνδρα και την ομάδα της, τον Άγγελο και την Γιάννα, καθώς και όλους όσους συμμετείχαν με ορθάνοιχτα τα κανάλια επικοινωνίας τους, για αυτή την όμορφη εμπειρία.

Την Τετάρτη στις 8/2, υποδεχτήκαμε τα «Τα χελιδόνια της Καμπούλ», δηλαδή την συνάντηση των μελών της Λέσχης ανάγνωσης της ΕΡΤ3, της οποίας είμαστε μέλη και οι δυο μας, Στεφανία και Χριστίνα. Στο χώρο της Έκθεσης “Αγάπες”, ύστερα από πρόσκληση μας, η μας Λέσχη μας “μετακόμισε” για λίγο από το αγαπημένο στέκι στο καφέ του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, όπου σταθερά εδώ και πέντε χρόνια πραγματοποιούνται οι συναντήσεις της, Τετάρτη παρά Τετάρτη.  Συζητήσαμε για το βιβλίο  της/του Γιασμίνα Χάντρα (πρόκειται για ψευδώνυμο) «Τα χελιδόνια της Καμπούλ», που διαβάσαμε και συζητήσαμε στο γνωστό, οικείο και αγαπημένο κλίμα όλων των συναντήσεών μας.

Σχεδόν σε απαρτία -ευτυχώς, που “οι καλοί χωρούν”- με δυσκολία χωρέσαμε στο δωμάτιο “Αόρατες Πόλεις”, το οποίο ήταν αφιερωμένο στην μεγάλη μας αγάπη: τα βιβλία. Αν και η επιλογή του βιβλίου δεν έγινε για να είναι κοντά στην θεματολογία της Έκθεσης, καθώς ήταν μια πρόταση της συναναγνώστριας Κλεοπάτρας Τσάκουρη που ημερολογιακά συνέπεσε με τις “Αγάπες” στο πρόγραμμα ανάγνωσης της Λέσχης, προέκυψαν πολλά στοιχεία που συνέδεαν το βιβλίο με την Έκθεση και κυρίως με την “εσθήτα” μας, δεδομένου οτι συζητήθηκε εκτεταμένα η θέση της γυναίκας τόσο στον ισλαμικό, όσο και στον Δυτικό κόσμο.  Δείτε σχετικά και γνωρίστε την Λέσχη ανάγνωσης της ΕΡΤ3 εδώ: Λέσχη Ανάγνωσης της ΕΡΤ3

s.theta-tsiolisΤην Παρασκευή 10/2, πραγματοποιήθηκε εκτάκτως η προβολή της ταινίας του Σταύρου Τσιώλη “Ας περιμένουν ο16463763_1769539236405061_5382402417453169773_oι γυναίκες” με δωρεάν  είσοδο, όπως σε όλα τα events αλλά…“Αν ήσουν  από τη Λακωνία δεν έμπαινες!” Χαρήκαμε πολύ που είδαμε την ταινία μεταξύ φίλων, γελάσαμε για άλλη μια φορά από την καρδιά μας και ελπίζουμε όσοι είδαν την ταινία να είδαν και τα έργα που ήταν φτιαγμένα γι’ αυτήν με άλλα μάτια!

Ευχαριστούμε τον κύριο Σταύρο Τσίωλη για την άδεια που μας έδωσε ώστε να προβάλουμε την ταινία και περιμένουμε με αγωνία την καινούρια του δημιουργία “Γυναίκες που περάσατε από δω”, για την οποία έχουν ήδη ολοκληρωθεί τα γυρίσματα!

 Παρεμπιπτόντως, επισήμως αναγράφουμε και εδώ τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος: “Ήτανε Πέναλτι;”
(Παρά τη σημείωση: “Ό,τι και να ψηφίσετε θα βγει ναι, γιατί ναι, ήταν ο ορισμός του πέναλτι.”)
Έλαβαν: ΟΧΙ 18 (42%) / ΝΑΙ 22 (51%) / ΑΚΥΡΑ 3 (7%)  / ΑΠΟΧΗ άγνωστο μέγεθος

Το Σάββατο 11/2 , το πρωί, με μεγάλη η χαρά  υποδεχθήκαμε στις Αγάπες Interactive Exhibition την Καλημέρα, δηλαδή την Αναστασία ????????????????????????????????????Γρηγοριάδου και μια παρέα φίλων συνακροατών της ομώνυμης εκπομπής του 9,58! Πραγματοποιήθηκε ξενάγηση σε κάθε ένα δωμάτιο ΑΓΑΠΗΣ μας, σε ένα πολύ ζεστό αγαπησιάρικο κλίμα γεμάτο θετική ενέργεια και αισιοδοξία. Στο τέλος της ξενάγησης, μερικές από τις φίλες της καλημεροπαρέας έπαιξαν μαζί μας με τη “Μαγική τράπουλα των παραμυθιών” και φτιάξαμε μαζί το πρώτο παραμύθι της παρέας! Χαρήκαμε πολύ, γυμνάσαμε την φαντασία μας και περάσαμε τέλεια! Μπορείτε να ξεφυλλίσετε το παραμύθι μας εδώ: KALHMERA_S_THETA

14670854_700066786812715_9017116319630535236_nΤο απόγευμα του Σάββατου, πήραμε μια μικρή γεύση διαλογισμού με την δράση που είχε σαν τίτλο: «Πού βρίσκομαι ακριβώς; Ενσυνεινηδητότητα. Γιόγκα και διαλογισμός». Για όσους και όσες δεν συμμετείχατε στις demonstration YOGA που συντόνισε η Εριφύλη Βογδοπούλου, εκπαιδεύτρια Χάθα γίογκα, κρατάμε τα λόγια της: “Αφιερώνοντας ένα μόνο εικοσάλεπτο στον εαυτό σας, ο διαλογισμός θα σας φέρει σε επαφή με τη σκέψη σας, την ακουσία σκέψη σας, τον ατέρμονο εσωτερικό κι ενίοτε ενοχλητικό διάλογο του νου. Ο συνειδητός έλεγχος της σκέψης και της αναπνοής μπορεί να μας ηρεμήσει αποτελεσματικά μέσα σε λίγα μόνο λεπτά. Κι όταν γίνει μέρος της καθημερινότητας μας θα αρχίσετε να βλέπετε αυτήν την ολιγόλεπτη συγκέντρωση κι ηρεμία και διευρύνεται σ’ όλους τους τομείς της ζωής σας.”
woman-1927662_640

Στον δωμάτιο της ταινίας Ας περιμένουν οι γυναίκες, μια που  αφορμή της δράσης ήταν την σκηνή της “απλής διαταραχής του ελέγχου των παρορμήσεων” της αγαπημένης μας ταινίας, χαμηλώσαμε τα φώτα, κλείσαμε τα μάτια και ακολουθήσαμε τις οδηγίες της ήρεμης και σίγουρης φωνής της Εριφύλης. Με εργαλεία τη σωστή στάση του σώματος μας, τις αναπνοές μας και την συγκέντρωση, αδειάσαμε το μυαλό μας από τα φόρτια της ημέρας και κάναμε ένα μικρό εσωτερικό, χαλαρωτικό ταξίδι στο σώμα μας.

Την Τρίτη στις 14/2, “του Αγίου Βαλεντίνου”, παίξαμε μαζί ένα παιχνίδι αναζήτησης που ετοιμάσαμε, ώστε η παρατήρηση και το βλέμμα στα έργα της έκθεσης να αποκτήσουν μια άλλη διάσταση. Ονομάσαμε την δράση αυτή «Αντιβαλεντίνοι», μια που ως εργαστήρι κατά της τυποποίησης, θέλουμε να δίνουμε χώρο στις μη τυποποιημένες εκφράσεις της καθημερινότητας ή της κάθε γιορτής. Δεν θέλαμε άλλωστε, να μπερδέψει κανείς τις δικές μας πραγματικές, βαθειές και παντονινές “Αγάπες” με την βαλεντίνικη αγάπη , που,  πως να το κάνουμε, είναι λιγάκι… ξενέρωτη!

Στο “Ψάξε τις Αγάπες”, φίλοι και φίλες,  συμμετείχαν με ενθουσιασμό και αγωνία στην αναζήτηση των περισσότερων σωστών απαντήσεων στον μικρότερο δυνατόν χρόνο. “Βρες που κρύβεται ένας καθρέφτης” , “Μέτρησε τα πουλιά” , “Πόσες καρδούλες υπάρχουν στην έκθεση;” ήταν κάποιες από τις ερωτήσεις που ζητήσαμε να απαντηθούν, όπως φυσικά και το “Τι σημαίνει η λέξη Εσθήτα;” Μπαστούνια τα βρήκαν οι συμμετέχοντες στο μέτρημα των ποδιών των καρεκλών! Νικητής στην αναζήτηση, στο νήμα, με 8/14 σωστές απαντήσεις και με καλύτερο χρόνο κατά 3 λεπτά ο Μιχάλης, ο οποίος έχει να λαμβάνει ένα δωράκι έκπληξη με την υπογραφή της s.theta.

S20170215_194114Στο κλείσιμο της ‘Εκθεσης, την Τετάρτη στις 15/2,  πραγματοποιήθηκε μαραθώνιος ανάγνωσης από τα Μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης της ΕΡΤ3, ο οποίος σχεδιάστηκε και επιμελήθηκε από τον συντονιστή της λέσχης, Γιώργο Καλιεντζίδη, έτσι που υπήρχε αρμονία, ροή και συνέχεια κατά την διάρκεια της δράσης, που κύλησε νεράκι, ακριβώς χάρη στον σχεδιασμό αυτό. Παρουσιάστηκαν σε μορφή αναλογίου αποσπάσματα από τις «Αόρατες πόλεις» του Ίταλο Καλβίνο, ένα σημαντικό λογοτεχνικό έργο που αφορά και αγγίζει, πέρα από τη λογοτεχνία, την αρχιτεκτονική και πολεοδομία, την γλωσσολογία, και την φιλοσοφία και έχει εμπνεύσει αμέτρητα εικαστικά έργα, performance, αστικούς πειραματισμούς και ερευνητικές εργασίες. Πόλεις φανταστικές, ονειρικές, γεμάτες εικόνες, φαντασιώσεις, αντανακλάσεις, πόλεις που περιγράφονται μέσα από ανθρώπινα βιώματα και συναισθήματα. Στιγμές από την πολύ συγκινητική για μας βραδιά όπου οι συναναγνώστες μας της λέσχης διάβασαν τα κείμενα που μας ενέπνευσαν για να δημιουργήσουμε τα έργα του ενός από τα τέσσερα δωμάτια με τις ΑΓΑΠΕΣ μας μπορείτε να δείτε στο ιστολόγιο της λέσχης μας ,εδώ: bookreadert-3

DSC_6385_1s 4A  DSC03615_1simg_6927

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Scroll to Top