Γιορτινά παιχνίδια για μεγάλα παιδιά!

Είναι γνωστό πως το εργαστήρι stheta αγαπάει τα παιχνίδια. Λόγω των ημερών, οι περισσότεροι από εμας θα οργανώσουμε οικογενειακές μαζώξεις, καθώς επίσης και οι όχι και λίγοι εορτάζοντες προβλέπεται να ανοίξουν τα σπίτια τους σε φίλους κι αγαπημένους. Θα θέλαμε λοιπον, να σας δώσουμε μερικές ιδέες προκειμένου να περάσετε όμορφα, να διασκεδάσετε και να χαρείτε στις όμορφες αυτές περιστάσεις, παίζοντας.

Να μερικά από τα παιχνίδια που θα μπορούσατε να οργανώσετε για τους καλεσμένους σας:

 1. «Μάντεψε πόσα στολίδια έχει το δέντρο»
  Ένα αρκετά εύκολο παιχνίδι, που μπορεί να έχει και ένα μικρό Χριστουγεννιάτικο έπαθλο για τον νικητή. Από εσάς απαιτείται απλά να έχετε μετρήσει πρώτοι πόσα είναι τα στολίδια του δέντρου σας. Το καλύτερο βέβαια, θα ήταν να τα έχετε μετρήσει πριν να το στολίσετε.  Αφού σιγουρευτείτε για τον αριθμό των στολιδιών, γράψτε τον σε μια χριστουγεννιάτικη καρτούλα και συνοδέψτε με αυτήν ένα μικρό συμβολικό δωράκι για τον νικητή. Θα μπορούσε να είναι ένα χριστουγεννιάτικο στολίδι που φτιάξατε ή που αγοράσατε ή όποιο άλλο δωράκι σκεφτείτε.  Μετά ετοιμάστε ισάριθμα με τους καλεσμένους χαρτάκια,  με τίτλο: «Μάντεψε πόσα στολίδια υπάρχουν στο δέντρο». Φροντίστε από κάτω να υπάρχει αρκετός χώρος για το όνομα και την μαντεψιά του καλεσμένου. Το χαρτάκι μπορείτε να δίνετε με την είσοδο κάθε επισκέπτη. Σε κάποιο σημείο του τραπεζιού τοποθετήστε ένα μπολ, όπου οι καλεσμένοι θα ρίχνουν τα χαρτάκια με τις μαντεψιές τους. Στο τέλος του πάρτι, όποιος προσέγγισε καλύτερα τον αληθινό αριθμό των στολιδιών σας, κερδίζει το σπέσιαλ δωράκι σας ή διαλέγει ένα στολίδι από το δέντρο και το παίρνει μαζί του φεύγοντας!

2. “Μάντεψε ποιος”
Το παιχνίδι αυτό, μπορεί να λειτουργήσει και ως παιχνίδι γνωριμίας, αν υπάρχουν νέοι φίλοι στην γιορτή. Οι ερωτήσεις βοηθούν στο να σπάσει ο πάγος, ανοίγοντας κουβέντες, δίνοντας αφορμή για διήγηση ιστοριών και άφθονα γέλια.
Για το παιχνίδι αυτό, μπορείτε να έχετε ετοιμάσει ένα ερωτηματολόγιο, όπου οι καλεσμένοι σας θα αναζητούν το άτομο (από τα παρευρισκόμενα στο πάρτι) που «ταιριάζει» με την κάθε ερώτηση. Ενδεικτικά, προτείνουμε ένα ερωτηματολόγιο, το οποίο μπορείτε να τροποποιήσετε ανάλογα με τους καλεσμένους σας, κάνοντάς το περισσότερο προσωποποιημένο.

Ποιος/Ποια:

 • Δεν έχει κάνει ποτέ χιονισμένα Χριστούγεννα;
 • Έχει γιορτάσει τα Χριστούγεννα σε άλλη χώρα;
 • Συνηθίζει να επιστρέφει για αλλαγή χριστουγεννιάτικα δώρα;
 • Έχει δει ζωντανό τάρανδο;
 • Πιστεύει στον Άγιο Βασίλη;
 • Έχει ήδη φροντίσει για όλα τα χριστουγεννιάτικα δώρα;
 • Έχει πάει στην Βηθλεέμ;
 • Έχει ανοίξει το Χριστουγεννιάτικο δώρο του πριν τα χριστούγεννα;
 • Έχει γιορτάσει τα χριστούγεννα στην Μύκονο;
 • Έχει φάει όλους τους κουραμπιέδες που αγόρασε για δώρο;

Κάποιες από τις ερωτήσεις μπορεί να μην ταιριάζουν σε κανέναν καλεσμένο ή να ταιριάζουν σε πολλούς. Μην ανησυχείτε γι’ αυτό. Έχει πλάκα!

3. Ζωγραφομαχίες για 2

Σ’ αυτό το παιχνίδι 2 παίκτες κάθονται πλάτη με πλάτη. Στον έναν δίνετε ένα χριστουγεννιάτικο παιχνίδι, στολίδι, φαγώσιμο και στον άλλον ένα χαρτί και ένα μολύβι. Αυτός που έχει το αντικείμενο, πρέπει να το περιγράψει χωρίς να αναφέρει την χρήση του, με βάση το σχήμα και τα ιδιαίτερα μορφολογικά χαρακτηριστικά του. Ο άλλος πρέπει να σχεδιάσει το αντικείμενο, σύμφωνα με την περιγραφή. Ανάλογα με την περιγραφική δεινότητα του περιγραφέα και τις σχεδιαστικές ικανότητες του ζωγράφου το αποτέλεσμα μπορεί να είναι πολύ διασκεδαστικό ως και ξεκαρδιστικό!

Οι ιδέες μας για παιχνίδια δεν τελειώνουν ποτέ. Θα μπορούσαμε να γράφουμε σελίδες και σελίδες με παιχνίδια. Αυτό που στ’ αλήθεια θέλουμε, είναι να σας παρακινήσουμε να φτιάξετε τα δικά σας παιχνίδια για την παρέα ή την οικογένεια, ίσως ξεκινώντας με κάποια από τις ιδέες που σας προτείνουμε.

Ευχόμαστε να περάσετε καλά και να γελάσετε με την καρδιά σας, ό,τι κι αν διαλέξετε να κάνετε στις γιορτές.

 

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Scroll to Top