Αγάπαμε το σινεμά και… ας περιμένουν οι “άντρηδες”

Μήνας κινηματογράφου για την Θεσσαλονίκη μας ο Νοέμβριος. Αγάπαμε το σινεμά. Φεστιβάλ, σουλάτσο σινεφίλ στην παραλία, προβολές, sold-out, φέσια και διαμαντάκια από αυτί σε αυτί. Και φέτος θα είμαστε εκεί. Γιατί αγαπάμε το σινεμά. Γιατί έχουμε ονειρευτεί μέσα από τις μεγάλες οθόνες και έχουμε ταξιδέψει σε κόσμους μακρινούς, γνωρίζοντας τους ανθρώπους, τα πάθη τους και τα λάθη τους, ή ψηλαφώντας στο σκοτάδι τους ίδιους μας τους εαυτούς.

Αγαπάμε το σινεμά και το κάνουμε σινεΜΑΣ. Το εργαστήρι stheta εμπνέεται από αξέχαστες ατάκες, αγαπημένες σκηνές και λατρεμένους χαρακτήρες, που ζωντανεύουν μέσα στα έργα μας για να γίνουν σύντροφοι της καθημερινότητας μας, που θα μας κλείνουν τα μάτι πονηρά κάθε που θα σκοντάφτει το βλέμμα μας επάνω τους.

Αυτόν τον καιρό δουλεύουμε πυρετωδώς πάνω σε μια αγαπημένη ελληνική, την λες και ελληναράδικη, ταινία, το εμβληματικό φιλμ «Ας περιμένουν οι γυναίκες»*, του Σταύρου Τσιώλη, με πρωταγωνιστές τους Αργύρη Μπακιρτζή, Γιάννη Ζουγανέλη και Σάκη Μπουλά. Η ταινία είχε βγει στις κινηματογραφικές αίθουσες 18 χρόνια πριν, το 1998, κάνοντας 65.000 εισιτήρια. ‘Οντας τόσο ορίτζιναλ και ουσιώδης όμως, βγαλμένη απ’ τη ζωή, έχει κατορθώσει να έχει απήχηση ακόμη και σε νεότερες γενιές. Δεν μας εκπλήσσει ότι βρίσκουμε την ατάκα «αγροκαλλιεργητής», από την επική ποδοσφαιρική συζήτηση μεταξύ Ζουγανέλη και Μπουλά, ως λήμμα  στο λεξικό αργκό www.slang.gr. για να περιγράψει την ασχετοσύνη ομιλητή ο οποίος για κάποιον άγνωστο λόγο έχει άποψη και την υποστηρίζει και φανατικά σαν να είναι εξπέρ.

Βλέποντας την ταινία αμέτρητες φορές, ξανά και ξανά, βρήκαμε ατέλειωτες οι αφορμές για δημιουργία. Λαϊκά ποιητική, γέμισε το μυαλό μας εικόνες του ’90 και αισθήματα. Προσπαθούμε να αποτυπώσουμε κάτι από την σπιρτάδα της ταινίας, τον χαβαλέ και την διάχυτη χαρά της αλλά και μια σταλιά από την κρυμμένη λύπη της και την τρυφεράδα της, δουλευοντας επάνω σε εντέχνως μεταποιημένα υλικά αντικείμενα. Προσεχώς κοντά σας, λοιπόν.

*Αν έχετε δει και αγαπήσει κι εσείς την ταινία ιδού ένα τεστάκι για τις (αντι-SOS) ατάκες του “Ας περιμένουν οι γυναίκες”.

πηγή:http://provocateur.gr
πηγή:http://provocateur.gr

Αν δεν την έχετε δει, να η ευκαιρία σας:

https://www.youtube.com/watch?v=CO7mUbbpwo0

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Scroll to Top