Aγαπημένες βόλτες στη Θεσσαλονίκη – Μέρος 2ο / Σέιχ Σου

Άνοιξη, καιρός για βόλτες! Το εργαστήρι stheta συνεχίζει τις προτάσεις του για βόλτες στην αγαπημένη Θεσσαλονίκη. Μετά τη βόλτα Νο1 στο Λιμάνι, σειρά έχει το Σέιχ Σου, που πάει να πει “το Νερό του Σείχη”, ή αλλιώς ο Κέδρινος Λόφος.

Κάθε φορά που θα βρεθούμε εκεί αναρωτιόμαστε γιατί άραγε δεν είναι γεμάτο κόσμο, γιατί οι Θεσσαλονικείς το θυμούνται μόνο στα χειρότερα του: την Καθαρά Δευτέρα και την Πρωτομαγιά, που είναι συνωστισμένο και γεμάτο φασαρία. Από τις πολλές επιλογές που υπάρχουν εκεί πάνω, δυο είναι οι αγαπημένες μας.

πηγή: http://cummulus4.blogspot.gr

Η πρώτη είναι το ύψωμα  Καρά Τεπέ, που σημαίνει Μαύρος  Λόφος. Μια επιλογή ιδανική για χαλάρωση και ρεμβασμό.  Αρπάξτε ένα βιβλίο, λίγο νερό κι ένα σνακ και απολαύστε την ανάγνωση, με κλεφτές ματιές στην πανοραμική θέα της πόλης. Θα βρείτε εκεί για να βολευτείτε διαμορφωμένο χώρο με παγκάκια, όχι πάντα σε καλή κατάσταση, αλλά σίγουρα η θέα θα σας αποζημιώσει.  Ιδανικές ώρες είναι οι απογευματινές, στο κλείσιμο της  μέρας, για να χαρείτε την δύση από ψηλά.  Το κάθε ηλιοβασίλεμα είναι πάντα μια ευκαιρία για μια στιγμή πληρότητας ή γλυκιάς μελαγχολίας για τους μοναχικούς. Και φυσικά, ένα ηλιοβασίλεμα μπορεί να σχηματοποιήσει και να κάνει αισθητά, όσα δεν μπορούν να χωρέσουν σε λόγια οι ερωτευμένοι.

Αν πάλι δεν είστε από τους ρομαντικούς τύπους, να σας προτείνουμε ως ιδανικό ανάγνωσμα, το βιβλίο του Θωμά Κοροβίνη “O γύρος του θανάτου” , μυθιστόρημα που αναφέρεται στην πολυτάραχη ζωή του Αριστείδη Παγκρατίδη, γνωστόού ως ο “Δράκος του Σέιχ Σου”.

Η δεύτερη επιλογή μας είναι μια διαδρομή, από τις πολλές που μπορεί να βρει κανείς στο δάσος: το μονοπάτι Μ2 (Πηγή Συνταξιούχων- Κρυονέρι). Το μονοπάτι αυτό έχει μήκος  3062 μέτρα και πρόσβαση από το δρόμο προς Ξενοδοχείο Φιλίππειο – Εξοχή, ή από την οδό Διαγόρα στην Άνω Τούμπα. Στην πορεία σας θα συναντήσετε κιόσκια, γεφυράκια και παγκάκια, μα αυτό που θα σας κάνει περισσότερο  εντύπωση είναι το ότι όποιον κι αν συναντήσετε θα σας χαιρετήσει εγκάρδια, σαν απο κάπου να γνωρίζεστε, σα να μοιράζεστε μια κοινή αξία.

Να ενημερώσουμε με την ευκαιρία αυτή ότι φέτος, ο “7ος Δρόμος ΣέιχΣου”,  που περιλαμβάνει Αγώνα 16,5 χιλιομέτρων και Λαϊκό, μη ανταγωνιστικού χαρακτήρα Δρόμο, 4,5 χιλιομέτρων, θα διεξαχθεί την Κυριακή 6 Μαΐου.

Αν αγαπήσετε το Σέιχ Σου και αρχίσετε να το εξερευνάτε, θα βρείτε πολλές κρυμμένες ομορφιές: μονοπάτια,  ειδυλλιακές θέσεις με θέα, παγκάκια για ξεμοναχιάσματα, καθιστικά για παρέες και άπλες για παιχνίδια και κυνηγητά. Να μη ξεχάσετε ποτέ πως απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς και το μπάρμπεκιου στο δάσος. Να μην διανοηθείτε να σκορπίσετε σκουπίδια. Τα σκουπίδια μας τα περνούμε μαζί μας φεύγοντας.  Έχετε το νου σας για τα αδέσποτα που μπορεί να τα συναντήσετε, κυκλοφορούν και σε αγέλες. Κι αν εντοπίσετε κάποια υποψία φωτιάς, άγρυπνοι φρουροί, τηλεφωνείστε στο 2310-201420 (Φυλάκιο Δασοπροστασίας Αγίου Παύλου) .

Όσοι τη ζήσαμε δεν θα την ξεχάσουμε, εκείνη τη νύχτα της 6 Ιουλίου του 1997, όταν η μεγάλη πυρκαγιά,  με 5  ταυτόχρονες εστίες φωτιάς, κατέκαψε τελικά 16.640 στρέμματα, το 55% της έκτασης του δάσους.  Και ελπίζουμε να μη την ξαναζήσουμε, αλλά  να απολαμβάνουμε για πολλά χρόνια την ηρεμία, την γαλήνη, την μοναδική ανάσα ζωής που μας προσφέρει το αγαπημένο μας Σειχ Σου.

 

 

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Scroll to Top